Over mij

Scholten Law is een juridisch advieskantoor opgericht door Anne Scholten in 2016.
  • 2012

    Meester in de rechten!

  • 2016

    Oprichting eigen bedrijf

Wat ik doe

Vaak word ik geconfronteerd met vragen van kennissen, vrienden en familie over alledaagse juridische problemen. Een vaatwasser die stuk is, een telefoonabonnement dat je niet zomaar op kunt zeggen of een verfklus die niet goed is uitgevoerd. Maar ook krijg ik veel vragen van mensen die overhoop liggen met hun werkgever. Ik weet uit eigen ervaring hoe stressvol het kan zijn om zorgen te hebben over je arbeidscontract of je aanstelling. Het is vaak onduidelijk wat je rechten zijn als consument of werknemer. Ik kan je daarbij helpen door:

Duidelijk in kaart te brengen wat je (rechts)positie is

In stappen actie te ondernemen

In overleg met de wederpartij te gaan

Desnoods samen naar de rechter te gaan

Mijn expertises

Zoals bij elke studie moet je je specialiseren. In mijn studie heb ik me gespecialiseerd in privaatrecht. Eigenlijk betekent dit: het gedeelte van het recht waarbij private partijen met elkaar te maken krijgen. Dus personen, ondernemingen en in sommige gevallen de overheid als zij als een private persoon handelt (bijvoorbeeld als ze taart bestellen bij de bakker). Dit kan zijn omdat zij met elkaar afspraken maken over contracten, maar ook omdat ze bijvoorbeeld schade oplopen. Binnen dit rechtsgebied is het recht dat gaat over contracten, en in het bijzonder arbeidscontracten mijn expertise.

Contracten

Contractenrecht is het recht dat gaat over contracten die gesloten worden tussen private partijen. Het kan hierbij gaan om verschillende soorten contracten. Je moet hierbij denken aan arbeidscontracten, huurcontracten maar ook koopcontracten. Als consument sluit je dagelijks overeenkomsten ofwel contracten. Zelfs op het kopen van een pak melk zijn regels van toepassing.

Arbeidsrecht

Het arbeidsrecht ziet op al het recht dat betrekking heeft op de arbeidsrelatie tussen een werknemer en werkgever. Dit kan gaan over het arbeidscontract, de arbeidsomstandigheden maar ook de arbeidsvoorwaarden. Er zijn verschillende wetten die de arbeidsrelatie regelen, het geheel van die regels vormt het arbeidsrecht. Belangrijk is om vroegtijdig een jurist in te schakelen als je in een conflict met je werkgever terecht komt.

Consumentenrecht

Het consumentenrecht is een vorm van contractenrecht dat in het bijzonder gaat over contracten gesloten tussen bedrijven aan de ene kant en consumenten aan de andere kant. Je kunt hierbij denken aan de koop van een auto, online aankopen, maar ook het overstappen naar een andere energieleverancier. Om de consument te beschermen zijn er speciale (Europese) regels die ervoor zorgen dat de consument beschermd wordt.

Wat kost het?

Dit verschilt per zaak en de hoeveelheid uren die er aan besteed moeten worden.

In sommige gevallen kan ik advies geven waarna je zelf contact op kunt nemen met de wederpartij en hen op jouw rechten kunt wijzen. Veel juridische problemen kunnen zo in een beginstadium eenvoudig worden opgelost. In andere gevallen zit er niets anders op en moeten we naar de rechter stappen. Het goede nieuws bij een dergelijke situatie is dat als je bij de rechter in het gelijk wordt gesteld de rechter de wederpartij kan veroordelen tot het vergoeden van jouw gemaakte kosten. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk in aanmerking te komen voor ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’. In dat geval kun je, afhankelijk van jouw inkomen en vermogen, een deel van de kosten van mij als jurist vergoed krijgen.

Mijn standaard uurtarief is 75 euro.

Om kennis te maken en jouw juridische probleem in kaart te brengen werk ik met een intakegesprek. Naast het in kaart brengen van het probleem zal ik een inschatting geven van de juridische opties en de meest praktische oplossing voor het probleem. Een intakegesprek duurt 1,5-2 uur en kost € 75. In overleg kan ik ook bij u thuis komen of op locatie afspreken, hiervoor breng ik wel reiskostenvergoeding in rekening.

Blog

In mijn blog plaats ik regelmatig juridische (nieuws)berichten.
feb 0
feb 0

Tips en tricks bij een geschil met je werkgever!

De gemiddelde werknemer komt pas in aanraking met het arbeidsrecht op het moment dat hij in een geschil beland met zijn werkgever. Dit kan om heel veel verschillende redenen zijn: ontslag (op staande voet, ziekte, verandering van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden, faillissement van de werkgever of een slechte beoordeling. De meeste mensen die ik help lopen […]

  Lees verder
jan 0
jan 0

Ontslag met wederzijds goedvinden, een goed idee?

Laatst had ik afgesproken met een vriendin van me om gezellig samen een hapje te eten. Toen zij op de afgesproken tijd binnen kwam was het direct duidelijk: wallen en blauwe kringen onder haar ogen en een doodongelukkige blik in haar ogen. Reden: een verschrikkelijke baan. Mijn vriendin, moeder van twee kinderen, bleek al twee […]

  Lees verder
jan 0
jan 0

Vaatwasser of wasmachine buiten de fabrieksgarantie stuk, wat nu?

De mensen om mij heen die geen jurist zijn denken vaak dat wij (mijn man en ik) echt nooit juridische problemen hebben. Mijn man en ik moeten hier vaak om lachen omdat het nou eenmaal een feit is dat de gemiddelde medewerker in een callcenter geen jurist is en dus worden wij ook wel eens […]

  Lees verder
dec 0
dec 0

Advocaat of jurist: wat is het verschil?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een advocaat of jurist? Goede vraag. Zowel een jurist als een advocaat hebben een complete rechtenstudie -bachelor en master- afgerond aan een universiteit. Maar wat is dan het verschil? Het verschil tussen de twee bestaat met name uit de beschermde titel van advocaat. Na afronding van de studie kun […]

  Lees verder